2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

Atia atia, protinis dantuk!


Dabar, kai rašau šį įrašą, truputį maudžia kairį viršutinį žandikaulio šoną :) Bet čia labiau todėl, kad galvoju apie tą šį rytą atsivėrusią ertmę negu dėl to, jog iš tiesų skaudėtų.
Taigi ačiū palaikiusiems, jaučiuosi gerai – geriau, nei tikėjausi, bet reikia pripažinti, blogiau nei su dančiu, kol jis dar buvo savo vietoje :D  Beje, jo maišelyje neparsinešiau, dėl to draugas liūdėjo – norėjo mat apžiūrėti, kaip atrodo. Niekis, dar trys liko – paprašysiu vieną supakuoti į maišelį :D
Norėtųsi papasakoti apie pačią procedūrą, nes iš tiesų, internete panaršius galima visokių baisybių rast... Tai aš per daug nesidomėjau – pasiklioviau mamos, tėčio ir kelių draugių patirtimi – kaip matote, išsirauti protinius dantis išties populiaru ;)


Pats procesas trumpas – užtrukau apie 10 min., iš jų pusė – pasiruošimas. Patogiai pasodino–paguldė, ištepė lūpas vazelinu, kad nesutrūktų nuo plataus išsižiojimo, suleido anestetiko, palaukėme. Tada tvirtai suėmė ir palengva išjudino lauk. Apie instrumentus, deja nepapasakosiu – niekad nežiūriu, kas ten ir kaip. Bet neabejoju, kad prireikė kaži kokių replyčių. Ir dar – siūlo su adata. Nieko iš to siuvimo baisaus, be to, dabar bent jau esu tikra, kad į mano naująją ertmę nepribyrės maisto. Siūlus sakė išims po savaitės. :)

Tad pirmosios dienos nemalonumų suskaičiuoju du: geležies skonis burnoje ir tai, kad negalima jokių karštų gėrimų ar maisto. Kadangi esu labai atsargi, pietums privalgiau lengvai šiltos sriubos, palenkus galvą į vieną šoną. Gerai, kad nebuvo ko daug kramtyti, nes nelabai patogu. Bet vakarienei jau smagiai žiaumojau bulvių kukulaičius, tiesa, tik su viena puse. Prie šventos ertmės neleisiu niekam liestis bent tris dienas :)


O kad labai skaudėtų, tai tikrai ne – neprireikė nė vienos nuskausminamųjų tabletės.
Pabaigai dar keli pagrindiniai patarimai, kaip elgtis po danties rovimo – kai reikėjo, pati labai ieškojau, nes iš to streso nelabai pavyko klausyti, ką gydytojas sakė. 

Taigi, po danties rovimo reikėtų:

  • Jau minėjau, bet darsyk – pirmas kelias valandas valgyti tik šiltą maistą, jokių karštų gėrimų ir karšto maisto – čia tam, kad žaizdelė nuo karščio nepradėtų kraujuoti;
  • Nerūkyti ir nevartoti alkoholinių gėrimų;
  • Jei skauda, išgerti ibuprofeno (man sakė turėti tablečių po 200 mg ir, jei reikės, išgerti 1-2);
  • Pirmą dieną neskalauti, netikrinti rovimo vietos liežuviu, pirštais, nekrapštyti. Dėl skalavimo – čia man buvo naujiena. Bet iš tiesų procedūros dieną skalauti negalima, galima tiktai kitą dieną. Tinka distiliuotas vanduo arba dezinfekuojantis burnos skalavimo skystis. Skalauti maždaug du kartus per dieną, po valgio;
  • Procedūros dieną vengti sunkaus fizinio ar protinio darbo. Aš iškart po rovimo ėjau į darbą: šį tą padirbėjau, bet tikrai ne taip produktyviai kaip įprastai – vis galvoji apie tą dantį, ar čia viskas gerai ir pan. :)  Bet manau šiuo patarimu norima pasakyti, kad nereikėtų labai įsitempti, kad nepadidėtų kraujospūdis ir žaizdelė neimtų kraujuoti;
  • Nesikaitinti pirtyje, soliariume, pliaže, vonioje ir pan.


Gal ir jūs turite kokios nors įdomios dantų rovimo patirties? Pasidalinkit komentaruose :)

6 komentarai:

  1. Aš turiu dviejų protinių dantų detekimo patirtis. Ir labai skirtingas:
    pirmasis augo kreivai ir ėmė remtis į apatinio žandikaulio vainikinę ataugą. Prasidėjo uždegimas, skausmas ir t.t. Dantį rovė skubos tvarka, taip skaudėjo, blioviau po to tris dienas su nuskausminamaisiais ir 2 savaites galėjau išsižioti tik apie centimetrą :D fun times.
    O antro netekau, nes irgi augo kreivai - į žando pusę. Tai roviausi planuotai. Kažkaip labai bijojau, kad irgi skaudės, bet dvi valandos po rovimo jau nieko toje vietoje nebejaučiau, nuskausminamųjų taip ir neprisireikė :) Net nepastebėjau kaip sugijo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man taip pat keista girdėti, kai pasakojama apie nežmoniškus danties rovimo skausmus. Man rovė vieną protinį dantį, ir vieną kartą buvo rautas krūminis dantis. Nei vienu nei kitu atveju skausmo didelio nebuvo. Nežinau, ar raunant skirtingus dantis, turėtų lydėt ir skirtingas skausmas, bet aš su juo taip iki šiol ir nesusipažinau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Džiugu, kad yra ir gerų (ar bent pakenčiamų) atsisveikinimo su dantimis patirčių. Matyt, ne visi dantys vienodai įsitvirtinę. Na, ir ne visiems gydytojams vienodai sėkmingai pavyksta juos ištraukti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mano protinių dantų traukimas buvo dvejopa patirtis. Pirmą dantį traukė kokias 3 valandas (tiksliau operavo), o antrojo pašalinimas užtruko gal 10 min. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Och! Man tada pasisekė, nė vienas neužtruko ilgiau nei pusvalandį :)

      Panaikinti
  5. Man irgi teko traukti protinius dantis. Po breketų nešiojimo ortodontas Vilniuje pasakė, kad jeigu noriu užtikrinti, kad dantys liktų tiesūs, reikėtų pašalinti protinius. Poliklinikoj padarė operaciją ir per vieną kartą ištraukė visus dantis nors jie buvo dar neišdygę.

    AtsakytiPanaikinti